Sunday, May 22, 2011

Som tam

Som Tam

Kecur je ayaq liur ni bila dengar som tam...tapi masa tu belum cuba lagi...mak memang hebat dalam hal bercerita ni..terutama bab makanan...kalau dengar dia bercerita, macam kita sendiri yang makan..terasa kat tekak ni manis, masin, masam,...semua rasa la yang dia citer... Ni sebab mak punya cerita la ni, sampai mengidam-ngidam nak makan...

Memandangkan dah lama bercita-cita nak merasa som tam ni dan selalu sangat tengok ada org jual kat satu pasaraya di Kuala Lumpur ni, jadi di suatu petang hari yang indah dan nyaman, aku pun beli la som tam ni...fuhhh memang sedap. tercapai hasrah aku..tapi...kalo pandai buat sendiri, laaaaaaaagi-lagi la sedap..sebab lepas makan boleh makan lagi..tapiiii..... kan lagi sedap yang mak citer la...Hahaha...Haaa ni bahan-bahan yang aku tengok dia letak haritu...


Bahan-bahannya:

2 biji   Cili padi ( aku yang mintak dua, skali bila makan fuyyo...macam nak nangis pedas)
1 sudu udang kering (yang dah digoreng tanpa minyak)
1 batang kacang panjang (potong pendek2)
sedikit kacang tanah (dah digoreng tanpa minyak)
1 biji tomato (hiris)
betik (parut)
mangga (parut)
air gula (secukup rasa)
sos ikan/ sos thai (secukup rasa)
sos limau kasturi (secukup rasa)

Cara-cara

1. Tumbuk udang kering dan juga cili.
2. Kemudian tumbuk kacang. Tumbuk kasar.
3. Gesekkan kacang panjang dengan anak lesung agar pecah sedikit.
4. Memandangkan penumbuknya (lesung) besar dan panjang, jadi gaulkan semua bahan-bahan seperti mangga, betik, tomato, air gula, jus limau dan sos thai sehingga sebati di dalamnya. Jika tak cukup masin, masukkan lagi sos ikan. Tak perlu masukkan garam sebab sos ikan dah masin. Seimbangkan rasa masam, pedas dan manis sedikit.
5. Ok siap untuk dihidang...jangan lupa gunakan pinggan yang cantik-cantik, hias lawa-lawa...barula berselera nak makan...nyam2..



Sebenarnya setiap orang mempunyai resepi tambahan sendiri, terutama dalam penambahan buah-buahan atau sayur-sayuran. Sebagai contoh daun salad, kangkung, kubis, daun ketumbar, bawang besar, kulit tembikai(bukan yang hijau tapi yang putih..hehehe), dan sebagainya...jambu pun boleh la kot...terpulang mengikut cita rasa sendiri...yang pasti bahan-bahan asasnya adalah cili padi, udang kering, kacang tanah, gula, sos ikan/ thai, jus limau kasturi, betik....lain-lain bahan terpulang...betul tak...sedara-sedara...

Lesung



Haaa ni la lesung yang digunakan tu kawan-kawan..besor..bukan lesung batu tapi lesung kayu...kalo stakat tumbuk bawang sbijik tu, maafla xnapak bawang tu...hehehe...ok selamat mencoba...nanti kita cuba sama-sama yer...saya pun blom coba lagi ni....hehehe

No comments:

Post a Comment